Ruang Perbincangan Forex Anda
 
HomePORTALCalendarFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Salam semua... Secara rasmi atau tidak rasminya kami telah berpindah kerumah baru..Marilah beramai2 ke http://www.zoncsr100.com TQ.

Share | 
 

 Bincang-bincang pasal Candles (CS)

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
kg_boy
Normal Trader
Normal Trader
avatar

Posts : 34
Equity USD : 407
Thanks : 2
Join date : 2009-04-25
Age : 51
Location : penang..sebulan sekali berada di puchong

PostSubject: Bincang-bincang pasal Candles (CS)   Mon May 25, 2009 2:48 pm

Salam utk semua CSR100 member.

Saya buka topik baru disini...
kita borak2 pasal CS..tak kira ler apa2 pun..tapi pasal CS saja kalau boleh.

Contoh bentuk CS...
jadi kita boleh agak..sampai SnR or RBS/SBR boleh tembus or kantoi

Apa Action kita bila jumpa CS ..??refer kata bawah.

sebagai pembukaan saya upload ringkasan gambar2 dari http://www.candlesticker.com/
saya dah 'mewordkan ringkasan tu jadi 2 muka surat...lalu di jadikan gambar.
nak u/l word tak leh lak...tak jumpa caranya..
nak lebih tahu lebih lanjut baca ler dlm website tu ya.





================
Di URL di bawah ni...ada ebook(dlm word) tulisan Pak Frans..beberapa bentuk CS yg kita boleh peratikan sama.

4shared.com/file/107604539/b38d71b/candle_pak_frans.html


***************************************************************************************
Link-link dibawah ni pulak.. e-book yang saya dpat dari berbagai sumber.jadi sila ler mend/load nyer,,,

1) 4shared.com/file/62574182/4a90c13c/Candle.html
2) 4shared.com/file/62574184/a3f36409/Candlestick_Patterns_for_DayTrading.html
3) 4shared.com/file/62574468/320dc747/Japanese_Candlestick.html
4) 4shared.com/file/62574476/ccaedb01/Manual_Candlestick.html

***************************************************************************************


Last edited by kg_boy on Mon May 25, 2009 4:13 pm; edited 2 times in total (Reason for editing : tambah url)
Back to top Go down
View user profile
c2d
High Skilled Trader
High Skilled Trader
avatar

Posts : 128
Equity USD : 3602
Thanks : 2
Join date : 2009-04-25
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Bincang-bincang pasal Candles (CS)   Mon May 25, 2009 3:30 pm

Cantekk tuan...very2 useful.. bounce
Back to top Go down
View user profile
baguznet
Pro Trader
Pro Trader
avatar

Posts : 75
Equity USD : 1198
Thanks : 1
Join date : 2009-05-04

PostSubject: Re: Bincang-bincang pasal Candles (CS)   Mon May 25, 2009 4:43 pm

aku sampai sekarang masih lemau nak ingat dan faham pasal CS ni
ada sesape ada tips tak nak mahirkan pemahaman pasal CS ni
rahsia CS ni berguna selain utk CSR, juga kat teknik VSA

boleh nampak kan, rahsia CS ni amat berguna utk teknik berdasarkan Price Action
Back to top Go down
View user profile http://www.csr100.net
c2d
High Skilled Trader
High Skilled Trader
avatar

Posts : 128
Equity USD : 3602
Thanks : 2
Join date : 2009-04-25
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Bincang-bincang pasal Candles (CS)   Mon May 25, 2009 7:01 pm

baguznet wrote:
aku sampai sekarang masih lemau nak ingat dan faham pasal CS ni
ada sesape ada tips tak nak mahirkan pemahaman pasal CS ni
rahsia CS ni berguna selain utk CSR, juga kat teknik VSA

boleh nampak kan, rahsia CS ni amat berguna utk teknik berdasarkan Price Action
hurmm...sbb terlalu banyak jenis2 cs nih...nak hapal mmg tak ingat...
Back to top Go down
View user profile
abangG
Moderator
Moderator
avatar

Posts : 91
Equity USD : 1999
Thanks : 2
Join date : 2009-04-21

PostSubject: Re: Bincang-bincang pasal Candles (CS)   Mon May 25, 2009 8:12 pm

Terima kasih kepada Kg Boy....

Ilmu dan informasi ttg CS yg amat berguna buat semua traders..

Dan byk lg yg saya tak tahu ttg CS.. BIGCRY

Ape2 pon TQ.. saya akan sedut pelan2...
(minum111)

_________________
Forex4you


Back to top Go down
View user profile http://www.studyalongthepip.blogspot.com
ThePorter
High Skilled Trader
High Skilled Trader
avatar

Posts : 133
Equity USD : 2170
Thanks : 4
Join date : 2009-04-22

PostSubject: Re: Bincang-bincang pasal Candles (CS)   Mon May 25, 2009 9:16 pm

T.Q bro K. Boy....den da sedut da...
ilmu yg amat berguna...

COOL

_________________
Back to top Go down
View user profile
kg_boy
Normal Trader
Normal Trader
avatar

Posts : 34
Equity USD : 407
Thanks : 2
Join date : 2009-04-25
Age : 51
Location : penang..sebulan sekali berada di puchong

PostSubject: Web simple pasal CS yang bagi semangat   Mon May 25, 2009 10:06 pm

salam....

ketemu lagi kita....
Saya dulu memang tahu pasal CS..tapi tahu gitu2 jer..
dok hafal ler apa itu Doji,Dragonfly,Hammer and Hanging Man dan lain2....susah woo nak ingat....
ramai yang akan kata susah..kena pulak kena hafal lain2 lagi jenis CS....

tapi anggapan saya bertukar sikit lepas jumpa website dibawah ni:(ramai yang saya dah bagitahu pasal website ni.
http://www.sirforex.com/the-language-of-japanese-candlesticks-the-only-real-time-indicators/
cuba baca slow2 keterangan pasal CS dlm tu...

salah satu " Candlesticks are the indicators that reflect the feelings (fear and greed) of the buyers and sellers. Candlesticks has their own language which is very easy to learn. If you learn their language, you will see that they really talk to you and tell you what will happen in the future."

tu dia...tak kan tak bersemangat nak tahu pasal CS.....

slow2 kita belajar bahasa CS..sampai dia 'bercakap' dengan kita ler...
moga sampai masanya...CS akan bagitahu kita..next 2 CS kedepan price akan drop ...
CS akan bagi signal...jangan masuk BUY...masuk SELL lepas CS ni close...walaupun..indi2 lain kata UT masih kuat....(klu ada guna indi)
entah ler betul ker boleh gitu...sebab saya pun tak sampai kesitu lagi..CS masih membisu kat saya masa tengok chart..
tapi pengelaman otai2 CS kata gitu...bohong mereka bohong ler saya...maaf ya...

ok ler..sambung lain ...
tengah cari point2 penting nak tulis pasal CS...
kalau ada salah harap betulkan ya...
jangan terima bulat2..sebab sebagai seorg manusia pasti tak akan lari dari kesilapan...
Back to top Go down
View user profile
c2d
High Skilled Trader
High Skilled Trader
avatar

Posts : 128
Equity USD : 3602
Thanks : 2
Join date : 2009-04-25
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Bincang-bincang pasal Candles (CS)   Mon May 25, 2009 10:39 pm

kg_boy wrote:
salam....

ketemu lagi kita....
Saya dulu memang tahu pasal CS..tapi tahu gitu2 jer..
dok hafal ler apa itu Doji,Dragonfly,Hammer and Hanging Man dan lain2....susah woo nak ingat....
ramai yang akan kata susah..kena pulak kena hafal lain2 lagi jenis CS....

tapi anggapan saya bertukar sikit lepas jumpa website dibawah ni:(ramai yang saya dah bagitahu pasal website ni.
http://www.sirforex.com/the-language-of-japanese-candlesticks-the-only-real-time-indicators/
cuba baca slow2 keterangan pasal CS dlm tu...

salah satu " Candlesticks are the indicators that reflect the feelings (fear and greed) of the buyers and sellers. Candlesticks has their own language which is very easy to learn. If you learn their language, you will see that they really talk to you and tell you what will happen in the future."

tu dia...tak kan tak bersemangat nak tahu pasal CS.....

slow2 kita belajar bahasa CS..sampai dia 'bercakap' dengan kita ler...
moga sampai masanya...CS akan bagitahu kita..next 2 CS kedepan price akan drop ...
CS akan bagi signal...jangan masuk BUY...masuk SELL lepas CS ni close...walaupun..indi2 lain kata UT masih kuat....(klu ada guna indi)
entah ler betul ker boleh gitu...sebab saya pun tak sampai kesitu lagi..CS masih membisu kat saya masa tengok chart..
tapi pengelaman otai2 CS kata gitu...bohong mereka bohong ler saya...maaf ya...

ok ler..sambung lain ...
tengah cari point2 penting nak tulis pasal CS...
kalau ada salah harap betulkan ya...
jangan terima bulat2..sebab sebagai seorg manusia pasti tak akan lari dari kesilapan...
Prfghhhh....dasyat ilmu awok.....kena belajo sungguh2 nih....
Back to top Go down
View user profile
kg_boy
Normal Trader
Normal Trader
avatar

Posts : 34
Equity USD : 407
Thanks : 2
Join date : 2009-04-25
Age : 51
Location : penang..sebulan sekali berada di puchong

PostSubject: Pasal DOJI   Mon May 25, 2009 11:33 pm

teringat 2 tahun lepas..kira cerita dulu-dulu masa baru kenal Forex....

Saya silap banyak pasal pemahaman CS ni...
bila nampak DOJI (yang paling mudah nak ingat)
pasti OP lawan arah, sebab banyak org kata, " itu tanda Revesal......
ulangkaji lebih kurang pasal DOJI,hafal bentuk DOJI,nampak DOJI,OP lwn arah.
Sepuluh OP 2 jer yg pip ijau..8 lagi merah menyala. maka geram ler..
tipu ler CS,lalu saya jauhkan diri dari CS..
sampai satu peringat guna BAR chart dengan line chart supaya tak ditipu oleh CS..

orang lain sibuk kata DOJI..siap2 utk revesal..
saya dok senyum dalam hati..kantoi ler dia org tu kalau caya dengan si doji tu...
tapi malang nyer betul pulak..pening wooo..kenapa pulak dia org kata betul..
nampak doji betul revesal.

kenapa saya silap???
Lepas mengulangkaji tengok berbagai website..
maka dapat ler jawapannya..
DOJI...sebenar nyer...
pergaduhan antara si Bull dangan si Bear
masing2 tak nak mengalah...
Bull tarik price keatas..
Bear pulak tarik price kebawah..
so kesimpulannya arah price jadi tak pasti..
jadi next CS penentunya...bukan CS doji,tapi confirmation nyer ialah NEXT CS.
kalau keluar next CS bearish yg panjang..maka sah ler selamat utk SELL kalau ketika tu UT.
kalau CS bullish lak yang muncul..sambung UT ler gayanyer..

gitu ler kepahaman saya kini pasal DOJI.entah betul ker tak..
kalau tengok gambar pasal CS di post 1 pun kalau ada doji saja, >MEDIUM RELIABILITY ..
tapi kalau ada doji + next CS penentu..akan jadi HIGH RELIABILITY..

Saya tak ambik kira doji ni ada body atau warna apa atau panjang mana ekor nyer.
kalau nampak DOJI jadikan amaran saja..
jadi nak apply pada CSR bagaimana?
kalau kita jumpa SnR tengok ler bentuk CS bila sampai line2 SnR ni.kalau si DOJI keluar. berjaga2 ler ya..

ok sampai sini dulu...sambung lain kali...
Back to top Go down
View user profile
kg_boy
Normal Trader
Normal Trader
avatar

Posts : 34
Equity USD : 407
Thanks : 2
Join date : 2009-04-25
Age : 51
Location : penang..sebulan sekali berada di puchong

PostSubject: TF???   Tue May 26, 2009 6:30 pm

Salam..Hari ni kita borak pasal TF lak...

TF berapa CS paling tepat utk tengok???
Terus terang saya nak bagitahu...
sampai hari ni saya tak tahu TF berapa paling baik utk tengok CS ni..
kalau ikut ramai yang kata Daily..
utk yg suka swing memang tengok CS D1 memang cantek.
ada lak yang kata TF4H, tapi TF4H ni saya kurang setuju sangat sebab..
lain broker lain lak bentuk CS nyer.kalau IBFX dangan FXOpen pasti beza.so mana nak ikut kan??

TF1H kebawah...mana2 broker tak der masalah...sebab dlm 1 jam dan kebawah bentuk CS pasti sama.
memang susah nak kata TF mana yang paling cantek utk follow CS nyer.

kesimpulannya...mana2 TF ada ceritanya sendiri..
tumpu pada 1 TF..akan nampak cerita CS tu.
kalau TF kecil..TP pun set ler nilai yg kecil..
kalau TF besar besar berganda ler nilai pip nyer.
jangan buat2 lupa.SL pun klu TF kecik leh ler letak kecik..
klu dah TF besar..SL pun kena ler letak besar jugak.

sikit tip...
seperti kita di ingatkan jangan OP hampir or lepas News yg besar.
saya pun nampak kes yg sama akan berlaku..
bila CS di TF4H akan di close dan new CS akan muncul. biasa price huru-hara.
masa ni kalau tepat OP..mudah jer hijau..klu sebaliknya..mudah jer merah menyala.

ok tu jer dulu..
harap ada yg dpt memberi pandangan di TF berapa paling cantek kita utk follow hukum CS ni???
kemuskilan yang saya tak dapat nak jumpa jawapan sehingga kini.
Back to top Go down
View user profile
baguznet
Pro Trader
Pro Trader
avatar

Posts : 75
Equity USD : 1198
Thanks : 1
Join date : 2009-05-04

PostSubject: Re: Bincang-bincang pasal Candles (CS)   Tue May 26, 2009 7:16 pm

ikut kata tips, kena hati2 kat CS 4h yg nak lengkap dan nak muncul
tapi kita juga tau lain broker lain pulak cerita CS 4h dia
so macam mana tu agaknya?

ada kemungkinan tak CS di broker yg awal memberi gambaran awal apa akan jadi pada CS di broker yg lain?
Back to top Go down
View user profile http://www.csr100.net
kg_boy
Normal Trader
Normal Trader
avatar

Posts : 34
Equity USD : 407
Thanks : 2
Join date : 2009-04-25
Age : 51
Location : penang..sebulan sekali berada di puchong

PostSubject: Re: Bincang-bincang pasal Candles (CS)   Tue May 26, 2009 8:16 pm

baguznet wrote:
ikut kata tips, kena hati2 kat CS 4h yg nak lengkap dan nak muncul
tapi kita juga tau lain broker lain pulak cerita CS 4h dia
so macam mana tu agaknya?

ada kemungkinan tak CS di broker yg awal memberi gambaran awal apa akan jadi pada CS di broker yg lain?

hehehe..perasan jer bro Baguz ni...
ok gini...contoh CS 4H IBFX tukar skrg ni kul 8,12,16,20,00,4 dan FXopen 9,13,17.21,1,5
apa yang saya nampak pada waktu2 tu keganasan price akan berlaku.
saya tumpu pada broker saya saja..malas nak banding2.
senang nak kata bila jarum panjang nak sampai no. 12 tu biasa nya akan berlaku tolak-menolak antara seller dgn buyer.
kalau kita selalu perati masa2 ni akan dpt info apa yang CS nak beritahu.
kalau leh tahu ceritanya...10 pip tu mudah saja...

kemungkinan CS di broker lain beritahu gambaran awal susah nak di pastikan secara tepat...
Back to top Go down
View user profile
khairy189
Normal Trader
Normal Trader


Posts : 36
Equity USD : 1192
Thanks : 0
Join date : 2009-05-13

PostSubject: Re: Bincang-bincang pasal Candles (CS)   Wed May 27, 2009 12:33 am

Terimakasih bro KB...buka thread ni utk share ilmu cs dgn kita semua....
CS...sy kena fhmkan maksud nya pd kedudukannya dimana..awal trend...tgh dan akhir trend...contoh cs; marubozu..akan jd last cs pd akhir trend dan boleh jd continuous..pd awal atau tgh trend...


bounce right bounce

Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

byk lg kena ingat bentuk cs ni....... THINKINGGG
Back to top Go down
View user profile
ThePorter
High Skilled Trader
High Skilled Trader
avatar

Posts : 133
Equity USD : 2170
Thanks : 4
Join date : 2009-04-22

PostSubject: Re: Bincang-bincang pasal Candles (CS)   Wed May 27, 2009 1:26 am

CANDELSTICK TECHNIC ==== COOL

_________________
Back to top Go down
View user profile
c2d
High Skilled Trader
High Skilled Trader
avatar

Posts : 128
Equity USD : 3602
Thanks : 2
Join date : 2009-04-25
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Bincang-bincang pasal Candles (CS)   Wed May 27, 2009 1:31 am

kg_boy wrote:
Salam..Hari ni kita borak pasal TF lak...

TF berapa CS paling tepat utk tengok???
Terus terang saya nak bagitahu...
sampai hari ni saya tak tahu TF berapa paling baik utk tengok CS ni..
kalau ikut ramai yang kata Daily..
utk yg suka swing memang tengok CS D1 memang cantek.
ada lak yang kata TF4H, tapi TF4H ni saya kurang setuju sangat sebab..
lain broker lain lak bentuk CS nyer.kalau IBFX dangan FXOpen pasti beza.so mana nak ikut kan??

TF1H kebawah...mana2 broker tak der masalah...sebab dlm 1 jam dan kebawah bentuk CS pasti sama.
memang susah nak kata TF mana yang paling cantek utk follow CS nyer.

kesimpulannya...mana2 TF ada ceritanya sendiri..
tumpu pada 1 TF..akan nampak cerita CS tu.
kalau TF kecil..TP pun set ler nilai yg kecil..
kalau TF besar besar berganda ler nilai pip nyer.
jangan buat2 lupa.SL pun klu TF kecik leh ler letak kecik..
klu dah TF besar..SL pun kena ler letak besar jugak.

sikit tip...
seperti kita di ingatkan jangan OP hampir or lepas News yg besar.
saya pun nampak kes yg sama akan berlaku..
bila CS di TF4H akan di close dan new CS akan muncul. biasa price huru-hara.
masa ni kalau tepat OP..mudah jer hijau..klu sebaliknya..mudah jer merah menyala.

ok tu jer dulu..
harap ada yg dpt memberi pandangan di TF berapa paling cantek kita utk follow hukum CS ni???
kemuskilan yang saya tak dapat nak jumpa jawapan sehingga kini.

kalau tf15 sesuai tak untuk CSR100 ni bro..?
Back to top Go down
View user profile
zerotech
High Skilled Trader
High Skilled Trader
avatar

Posts : 150
Equity USD : 2704
Thanks : 2
Join date : 2009-04-22
Location : Di Mana Kaki Ku Melangkah

PostSubject: Re: Bincang-bincang pasal Candles (CS)   Wed May 27, 2009 1:38 am

fuh!! dah ada thread CANDELSTICK...
bagus amat nih...!!! bounce bounce


ps- Tq TT COOL

_________________
Back to top Go down
View user profile http://zerotech-personal.blogspot.com
c2d
High Skilled Trader
High Skilled Trader
avatar

Posts : 128
Equity USD : 3602
Thanks : 2
Join date : 2009-04-25
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Bincang-bincang pasal Candles (CS)   Wed May 27, 2009 1:55 am

zerotech wrote:
fuh!! dah ada thread CANDELSTICK...
bagus amat nih...!!! bounce bounce


ps- Tq TT COOL
Welkang...kata org ganu... COOL
Back to top Go down
View user profile
khairy189
Normal Trader
Normal Trader


Posts : 36
Equity USD : 1192
Thanks : 0
Join date : 2009-05-13

PostSubject: Re: Bincang-bincang pasal Candles (CS)   Thu May 28, 2009 9:14 am

Sy rasa setiap tf ada kelebihan masing2... ada kaitannya jg antara tf.... bg yg tahu....cara trade refer antara tf....dismping indi dan teknik....

Basketball bounce Basketball
Back to top Go down
View user profile
pipsfinder
New Trader
New Trader


Posts : 4
Equity USD : 40
Thanks : 0
Join date : 2009-04-23

PostSubject: Re: Bincang-bincang pasal Candles (CS)   Mon Jun 22, 2009 1:15 am

Salam....dah lama tak menjenguk dalam thread CSR100 ni, dah ada perbincangan pasal CS lagi...

NAK TUMPANG BELAJAR dari TT and geng CSR yang lain...
Back to top Go down
View user profile
kg_boy
Normal Trader
Normal Trader
avatar

Posts : 34
Equity USD : 407
Thanks : 2
Join date : 2009-04-25
Age : 51
Location : penang..sebulan sekali berada di puchong

PostSubject: Marubozu   Mon Jun 22, 2009 3:08 pm

Salam sejahtera semua...

Maaf lama tak update thread ni...
tak der idea nak menaip...macam2 hal berlaku...

ok ler hari ni saya tulis pasal jenis CS yg power-mawer...Marubozu nama nyer
Marubozu adalah bar full body tanpa shadow atau ekor.kalau keluar sikit ekor tu kira sah jugak.
tak yah ler nak letak gambar kan..semua dah biasa tengok...

bagaimana maksud nyer?
kalau trend tengah UT. muncul CS ni..itu tanda Lembu terus menganas.jangan pula nak OP SELL,itu tanda nak suruh cik marginah calling2 tu (MC) kalau MM tak jaga, sbb masa ni kebiasaannya seller dah tak mampu nak bertahan.ramai yg akan cut-loss atau kena SL.buyer seolah2 tak bagi peluang dah.semua org harus fikir utk buy and buy kalau dpt peluang.Kalau tengah DT baca sebaliknya ya.

Marubozu kalau muncul lepas Doji...confirm trend akan bertukar.maksudnya CS ni sebagai CS confirmation utk Doji tadi.

Ada masa lepas marubozu akan muncul CS berlawan arah.jangan risau..masa ni ler peluang utk kita OP atau tambah lagi lot2 kita. sebab selagi price tu x melebihi 1/2 panjang CS Marubozu ni..trend akan berterusan.
cuba kawan2 perati balik keadaan CS ni dlm graf kita.lagi besar TF lagi power kuasa CS marubozu ni.

ok itu saja serba sedikit pasal CS Marubozu.

salah silap harap dimaafkan...
masih terus mengkaji CS..makin dikaji makin banyak tahu. alahai....
pertanyaan dan bangkangan diperlukan..
supaya saya dapat menjawab dan memperbetulkan pemahaman pasal CS ni.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Bincang-bincang pasal Candles (CS)   

Back to top Go down
 
Bincang-bincang pasal Candles (CS)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: FOREX :: PEMBANGUNAN TEKNIK FOREX-
Jump to: