Ruang Perbincangan Forex Anda
 
HomePORTALCalendarFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Salam semua... Secara rasmi atau tidak rasminya kami telah berpindah kerumah baru..Marilah beramai2 ke http://www.zoncsr100.com TQ.

Share | 
 

 Volume Spread Analysis ( VSA )

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
raz4forex
Pro Trader
Pro Trader
avatar

Posts : 56
Equity USD : 64
Thanks : 4
Join date : 2009-04-28

PostSubject: Volume Spread Analysis ( VSA )   Mon May 04, 2009 3:53 pm

Salam rakyat CSR100..Teknik VSA nie aku cedok dari forum fxopen yg dibukak oleh masta gilos dan dibantu ngan masta2 lain spt Hafiz,apche dll.Thankz pada masta gilos sebab dia translate ke dalam Bahasa Melayu..Aku rasa mcm sesuai dgn teknik CSR100 kita nie so aku bawak teknik nie untuk di ketengahkan di sini..So kita same2 mngkajinya..

Apa dia Volume Spread Analysis (VSA)?
VSA digunakan untuk mencari penyebab pergerakan harga. Penyebab itu secara asasnya adalah ketidakseimbangan antara penawaran dan permintaan (supply and demand), yang wujud sebab aktiviti professional traders (smart money@ sm). Siapa SM ni? Dalam setiap bisnes mesti ada professional dan mereka ni buat profit dari perbezaan harga dalam apa-apa bisnes…satu contoh SM ialah syndicate traders ie orang yg trade dlm co-ordinated groups untuk accumulate (kumpul) atau distribute (edar) saham atau dalam kes forex, duit.
Atktiviti SM ni dan yang paling penting niat diorang trade ditunjukkan secara jelas dalam price charts. Kalau boleh baca dengan betul, insyaAllah kita boleh trade bersama dengan SM ni.
VSA melihat perkaitan antara 3 variables dalam chart untuk menentukan supply and demand ni dan juga meramalkan arah market. Tiga variables ni adalah:

1: Volume ( samada satu bar atau sekumpulan bar)
2. spread harga atau jarak candlestick( high ke low) à bukan spread pair yer
3. kedudukan close cs

Dengan maklumat dari tiga perkara ni, mereka yang mahir dengan VSA boleh Nampak dimana fasa market tu sekarang…samada accumulation ( pikirkan mcm SM beli pada harga borong), mark-up, distribution (pikirkan mcm SM jual pada harga pasaran) atau mark-down. Pada mereka yang dah paham VSA, mereka akan kata yang untuk menganalisa chart tanpa volume mcm beli kereta tanpa tangki minyak…(bukan gue cakap ar, org2 yg mahir vsa cakap ar)…

Volume memang menunjukkan jumlah aktiviti yang berlaku. Dan price spread akan tunjuk pergerakan dari aktiviti tersebut. Cuma nak interpret tu yg masalah sikit…ada volume tinggi, spread rendah….volume tinggi spread tinggi and so on…tapi anggap camni la…nak naik bukit, kita kena tekan minyak kereta skit…tapi kalau dah tekan minyak kuat2, kereta gerak sikit jer, tu menunjukkan akan ada masalah la nanti…silap2 enjin boleh meletup… (tekan minyak=volume, pergerakan kereta= price spread)

Asal VSA

VSA adalah improvement dari pengajaran seseorang yg bernama Richard D. Wyckoff….diupgradekan oleh Tom Williams…nak tahu lebih lanjut pasal diorang, tanyalah uncle google yer…


Any timeframe, any pair, any market

VSA boleh digunakan dalam mana2 market asalkan market tu boleh tunjukkan volume. Jika tiada volume sebenar, tick volume juga boleh digunakan. Bezanya volume sebenar menunjukkan berapa lot yang dijual beli, manakala tick volume menunjukkan berapa kali jual beli berlaku…so dalam satu2 pergerakan tick, mungkin ada 50 lot bertukar atau 5 lot jer…aphal pun yang penting ia menunjukkan aktiviti…

Kenapa VSA?
Setiap market asasnya adalah supply and demand. Kalau ada ramai pembeli, harga akan naik…kalau ada ramai penjual, harga akan turun…tapi sebelum orang kata ‘senangnya kalau begitu’, sebenarnya ada banyak lagi factor yang mempengaruhi harga sedang berjalan di belakang tabir…prinsip asas adalah betul, Cuma ada sikit tukar saja…
Untuk sesuatu uptrend tu berlaku dengan betul2, mesti tiada langsung penjualan (supply) masuk dalam market. Bila tiada supply untuk mengganggu harga naik, baru la boleh uptrend berlaku…serupa jugak utk downtrend…bila tiada demand, barulah boleh turun mcm air terjun…
Apa yang kebanyakan traders tak tahu ialah, kebanyakan SM sudah membeli pada harga yang rendah dalam peringkat accumulation…dan aktiviti membeli ni sebenarnya dinampakkan dengan down bar/s yang mempunyai volume yang tinggi. Dan actually, SM ni akan cuba go long bila bad news masuk dalam market…(terbalik pulak untuk distribution)


Contoh VSA sedang bekerja




Contoh di atas menunjukkan market sedang berada dalam mark-up sampai la ke bar 1, lihat volume yang mencanak dengan spread yang extreme tapi price close di tgh2 bar. Ini menunjukkan yang kemungkinan SM sedang menjual ( kalau SM tengah membeli, takkan price close ditgh2 bar?) Kenapa SM buat camni? Sebab SM trade dengan jumlah yang besar, mereka kena jual masa semua orang tengah membeli, especially masa good news…

Mereka yang terlatih dengan VSA akan paham yang bila volume tinggi, spread besar, tapi price close ditgh2 menunjukkan yang SM tgh buat ‘transfer of ownership’ pada weak holders yang akan tahu tak lama kemudian yang mereka berada dalam side yang salah. (bila SM dah tak demand/beli, camner market nak naik lagi tinggi)
Bar lable 2 menunjukkan selling dari SM ke weak holder masih berlaku, dan bar label 3 mengesahkan berlakunya perpindahan dalam bar 2 tadi…

Jangan jadi yang 90% tu…(Don’t be part of the Herd)




Meh kita tgk apa yang berlaku dalam chart tadi. SM jual apa yang mereka ada pada weak holders atau HERD. SM jual dan pembelinya terkunci pada harga yang tinggi. Macamana harga nak jadi tinggi kalau SM dah tak support market?

Bila market dah turun, weak holders tadi pun selalunya akan cut loss, dan ini menambahkan penurunan harga. Bila SM nampak price dah jatuh dgn secukup rasa, mereka akan accumulate pulak (buy) dan cycle ni happens over and over again…

So VSA ni insyaAllah boleh menjawab dua soalan paling penting untuk menjayakan sesuatu trade tu... kenapa dan bila…

Nota penting:
1.Market bergerak sebab ada supply and demand
2.Untuk ada uptrend, mesti ada demand dan supply semua dah dimusnahkan
3.Untuk ada downtrend, mesti ada supply dan demand semua dah dimusnahkan
4.Volume tunjukkan aktiviti, spread tunjukkan pergerakan, close tunjukkan niat SM


Last edited by raz4forex on Sat May 09, 2009 9:20 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
raz4forex
Pro Trader
Pro Trader
avatar

Posts : 56
Equity USD : 64
Thanks : 4
Join date : 2009-04-28

PostSubject: Re: Volume Spread Analysis ( VSA )   Mon May 04, 2009 3:56 pm

Accumulation

Di mana SM akan mengumpulkan sebanyak mungkin tanpa menaikkan harga sampai mengganggu aktiviti membeli mereka...(diorang taknak beli pada harga tinggi, so kalau letak sekaligus duit diowang, market akan mencanak dalam masa terlampau cepat, diorang kumpul sikit2 sampai takder supply, then demand sendiri akan naikkan harga market) Bila takder supply, takder saper leh jual lagi untuk mengganggu uptrend (floating supply yer maksud kat sini)


Distribution

Bila SM dah nampak potential top, mereka akan let go sikit2 pegangan diowang. Selalunya perkara ini berlaku masa news yang baik, orang lain semua sibuk membeli lagi...(mana datang supply? banyaknya dari SM ni la)

Dalam peringkat awal distribution, kalau selling berlaku dengan mendadak dan cepat, SM akan stop selling dan market naik balik, then sell lagi sampai mereka dah siap pindahkan pegangan mereka pada weak traders...
Back to top Go down
View user profile
raz4forex
Pro Trader
Pro Trader
avatar

Posts : 56
Equity USD : 64
Thanks : 4
Join date : 2009-04-28

PostSubject: Re: Volume Spread Analysis ( VSA )   Mon May 04, 2009 4:06 pm

keadaan ideal untuk market reverse

masa uptrend dah ada/top:

1. Potensi ntuk short secara sembunyi= volume tinggi (lagi cantik kalau terlampau tinggi) ,cs bullish yang spread besar, dan close dekat tapi bukan dekat high cs...selalunya kalau tgk cs, tgh sedap uptrend dan cs panjang2...walaupun VSA tak tgk open, tapi vigorous buying ni juga ditunjukkan oleh open cs yang gap dari close cs sebelumnya

2. Penghabisan rising market= volume tinggi tapi spread kecik, close berdekatan high atau lebih ideal, high yang baru

3. No demand = volume rendah, spread kecil dan selalunya new high

4. upthrust = tetiba naik dengan cepat, tapi close dekat low dan selalunya dengan volume yang tinggi (sesapa biasa cs, tahu la yang ni shooting star) kalau volume rendah, namanya pseudo upthrust...still menunjukkan weakness dalam market


masa downtrend dah ada/dekat bottom:

1. Potensi untuk long secara senyap2 = macam no. 1 top cuma kat bawah jadinya...panic selling

2. testing = volume rendah, spread kecil, bar yang ada new low

3. No supply = volume rendah giler, spread kecil, maybe new low close kat middle

4. shake out = tetiba turun cepat, tapi naik balik dan close kat near high selalunya dengan volume yang tinggi...


Penghabisan rising market= volume tinggi tapi spread kecik, close berdekatan high atau lebih ideal, high yang baru

sebab klu banyak permintaan (buy) dari bekalan (sell) harga mesti naik punya, kat sini volume tinggi, sebab banyak yang membeli (kena tipu) dan banyak yg menjual (penipu), kena tipu beli, penipu jual, ulang ulang.. tu pasal volume tinggi. dah banyak beli dan byk jual, tu pasal harga tak leh nak gerak (perlu difahamkan untuk harga naik, buy mesti lebih dari sell, macam gula pasir kat umah kita gak, klu org sorok gula (bekalan kurang) harga mesti naik, klu banyaknya pembeli dengan bekalan, harga tetap sama)

3. No demand = volume rendah, spread kecil dan selalunya new high

sebab pada SM yang membeli tu tak berapa puas hati dengan harga yg lebih tinggi dari yg sebelumnya dan yg menjual plak takmo jual sebab harap harga boleh naik lagi tinggi, dah takde org nak beli, yg menjual plak jual mahal, takde lah transaksi.. jadi tu pasal volume kecik

4. upthrust = tetiba naik dengan cepat, tapi close dekat low dan selalunya dengan volume yang tinggi (sesapa biasa cs, tahu la yang ni shooting star) kalau volume rendah, namanya pseudo upthrust...still menunjukkan weakness dalam market

sebab nya SM cuba nak upkan price, tapi ada plak golongan yg byk supply menjual plak kat sini. tu pasal harga takmo naik. SM kata (pada pendapat aku lah).. tak jadilah nak upkan price (beli pada kuantiti besar = volume tinggi) sebab ada mangkuk yg banyak supply lagi, baik aku diam diam, tunggu takde permintaan, harga jatuh, baru aku start beli balik..
Back to top Go down
View user profile
saigonz
New Trader
New Trader
avatar

Posts : 6
Equity USD : 6
Thanks : 0
Join date : 2009-04-26

PostSubject: Re: Volume Spread Analysis ( VSA )   Mon May 04, 2009 6:33 pm

thanks for sharing. boleh test ni. mana leh dpt indi ni masta?
Smile
Back to top Go down
View user profile
no trade
New Trader
New Trader


Posts : 6
Equity USD : 74
Thanks : 0
Join date : 2009-04-25

PostSubject: Re: Volume Spread Analysis ( VSA )   Mon May 04, 2009 6:36 pm

wah bagus ni ada VSA tpi kena baca berulang2 kali nie baru blh paham..
Back to top Go down
View user profile
baguznet
Pro Trader
Pro Trader
avatar

Posts : 75
Equity USD : 1198
Thanks : 1
Join date : 2009-05-04

PostSubject: Re: Volume Spread Analysis ( VSA )   Mon May 04, 2009 7:18 pm

fuh! berasap gak nak memahamkan segalanya pasal VSA tp nampak mcm kalo dpt trade base on VSA ni memang mantop gak ni Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://www.csr100.net
Speedup
Moderator
Moderator
avatar

Posts : 38
Equity USD : 244
Thanks : 2
Join date : 2009-04-21

PostSubject: Re: Volume Spread Analysis ( VSA )   Mon May 04, 2009 7:28 pm

Masta Raz..... APPLAUSE Aku nak study ni..... agak2 8 kali baca baru paham kutt.... THINKINGGG

TQ To Masta Raz....
Back to top Go down
View user profile
raz4forex
Pro Trader
Pro Trader
avatar

Posts : 56
Equity USD : 64
Thanks : 4
Join date : 2009-04-28

PostSubject: Re: Volume Spread Analysis ( VSA )   Mon May 04, 2009 9:10 pm

speedo..aku pon stil bace ulang2 lagik..sambil2 tengok chart..ada sikit fening kefala...hehehe..takper..aku tengoh korek2 mana2 website yg ada citer pasai VSA nie..nanti aku update lagi ape2 yg berguna pasai teknik nie..indicator ada..nanti aku update kat sini..la nie aku kroje.kroje kilang mcm nie ler..ikot shift..( bile agaknye nak keje sendiri @ FTT) THINKINGGG .sok maybe aku update..
Back to top Go down
View user profile
kg_boy
Normal Trader
Normal Trader
avatar

Posts : 34
Equity USD : 407
Thanks : 2
Join date : 2009-04-25
Age : 51
Location : penang..sebulan sekali berada di puchong

PostSubject: Re: Volume Spread Analysis ( VSA )   Mon May 04, 2009 9:48 pm

Best..best...ada thread VSA di buka disini...
Baca..baca banyak kali...sampai Lebam...macam biasa dengar ayat2 tu Smile
Back to top Go down
View user profile
JGV100
Master Sifu
Master Sifu
avatar

Posts : 246
Equity USD : 4771
Thanks : 31
Join date : 2009-04-21

PostSubject: Re: Volume Spread Analysis ( VSA )   Mon May 04, 2009 10:54 pm

TAHNIAH TUAN TANAH ........VERY GOOD JOB COOL COOL COOL




Saya pun nak tumpang belajar.......ILMU baru ni...........VSA - Baik Punyer HELLO




Dah baca sekali.....habuk pun tak faham THINKINGGG




No worries.....saya akan baca sampai LEMBAM bounce bounce bounce bounce bounce



Semuga TT terus mengupdate thread ini. TQVM Very Happy
Back to top Go down
View user profile
raz4forex
Pro Trader
Pro Trader
avatar

Posts : 56
Equity USD : 64
Thanks : 4
Join date : 2009-04-28

PostSubject: Re: Volume Spread Analysis ( VSA )   Mon May 04, 2009 11:20 pm

bump skit...hehehehe. HELLO

1. bila demand (buying) lebih dari supply (selling) = cs jadi bull
2. bila supply (selling) lebih dari demand (buying) = cs bear
3. bila volume tinggi, spread besar, close at high = buying lagi byk dari supply (macam kes 1)
4. bila volume tinggi, spread besar, close at low = selling lagi byk dari buying (macam kes 2) klu tak, tak kan cs jadi bear (close at low)
Back to top Go down
View user profile
raz4forex
Pro Trader
Pro Trader
avatar

Posts : 56
Equity USD : 64
Thanks : 4
Join date : 2009-04-28

PostSubject: Re: Volume Spread Analysis ( VSA )   Mon May 04, 2009 11:31 pm



MARI TENGOK
dekat garisan putih yang dia highlightkan tu, tu namanya high volume wide spread...kalau muncul masa dah ada downtrend, mmg kira boleh masuk long...cuma kalau perhatikan lagi, beberapa bar sblm tu, time tu lagi sedap go long sebab...

1. perasan ada bar volume putih? tu volume climax down...dah tunjukkan yang downtrend tu maybe akan ada masalah...

2. lepas white bar tu, bar volume lebih tinggi tapi spread lagi kecil dari spread sebelum...kalau seller yg lagi banyak kat situ...kenapa spread dia kecil? so maknanya kat situ, kemungkinan besar SM punya demand meet supply dari weak traders...so kalau SM demand maknanya diowang bullish sebenarnya...

3. dua bar lepas tu, nampak tak low volume ngan very narrow spread? saya akan terus buy kat close bar tu...


saya actually takut kalau very wide spread sebab selalunya take profit berlaku lepas tu...takut TP tu dari jadi retracement terus reverse jer...so bila kat wide spread tu, saya akan tgk volume balik dan yang paling penting, close bar2 seterusnya tidak akan melebihi 50% dari high wide spread bar tu...kalau nak lagi risky, asalkan close bar2 seterusnya tak lebih dari low wide spread bar tu.
Back to top Go down
View user profile
raz4forex
Pro Trader
Pro Trader
avatar

Posts : 56
Equity USD : 64
Thanks : 4
Join date : 2009-04-28

PostSubject: Re: Volume Spread Analysis ( VSA )   Mon May 04, 2009 11:32 pm



1. upbar: bermaksud close bar lebih tinggi dari close bar sebelumnya

2. downbar: bermaksud close bar lebih rendah dari bar sebelumnya

3. wide spread bar: bermaksud high-low bar lebih 1.8 kali ganda dari average spread

4. small pread bar: bermaksud high low lebih kecil 0.8 ganda dari average spread

spread adalah relatif. bermaksud, kalau spread bar-bar sebelumnya yang terdekat memang panjang2, tetiba ada yang kecil, tapi lebih panjang dari bar-bar yang lebih dahulu, pada saya kira valid lagi low spread bar tu...
Back to top Go down
View user profile
raz4forex
Pro Trader
Pro Trader
avatar

Posts : 56
Equity USD : 64
Thanks : 4
Join date : 2009-04-28

PostSubject: Re: Volume Spread Analysis ( VSA )   Mon May 04, 2009 11:34 pm



1. up close: close yang berada atas 50% bar. Lebih cantik kalau ada dalam area atas 30% bar

2. mid: Yang close di area 50% bar

3. down close: close yang berada bawah 50% bar. Lebih cantik kalau ada dalam area bawah 30% bar.


apa guna nak interpret close ni? contohnya masa dah uptrend. volume tinggi, spread pun tinggi, tapi close kat bawah...apa maknanya? volume tinggi bermaksud SM tengah trade time tu, tapi kalau SM pun buy/long, takkan bar close kat bawah? so sendiri mau paham la SM tgh position apa time tu...takkan mau lawan diowang dengan buy/long jugak?

kalau spread tinggi dan close bawah jugak, tapi volume rendah, apa maknanya?
maknanya SM tak join la dalam trade tu, maybe diowang tgh tgk dulu market camner, time ni seeloknya tunggu next bar camner pulak...
Back to top Go down
View user profile
saigonz
New Trader
New Trader
avatar

Posts : 6
Equity USD : 6
Thanks : 0
Join date : 2009-04-26

PostSubject: Re: Volume Spread Analysis ( VSA )   Tue May 05, 2009 10:01 am

fuh.. mantap gak ilmu ni. berpeluh nak fahamkan. xpa.. kayuh pelan2.. tq masta. Smile
Back to top Go down
View user profile
raz4forex
Pro Trader
Pro Trader
avatar

Posts : 56
Equity USD : 64
Thanks : 4
Join date : 2009-04-28

PostSubject: Re: Volume Spread Analysis ( VSA )   Tue May 05, 2009 11:37 am

marilah same2 kita mngkaji teknik nie..ini memang betol2 PA..cume nak fahamkan dia maybe amik masa skit..pelan2 kayuh..janji sampai..
Back to top Go down
View user profile
JGV100
Master Sifu
Master Sifu
avatar

Posts : 246
Equity USD : 4771
Thanks : 31
Join date : 2009-04-21

PostSubject: Re: Volume Spread Analysis ( VSA )   Tue May 05, 2009 10:00 pm

raz4forex wrote:
marilah same2 kita mngkaji teknik nie..ini memang betol2 PA..cume nak fahamkan dia maybe amik masa skit..pelan2 kayuh..janji sampai..




Dah kira bagus ni......mungkin boleh di gabungkan dengan TEKNIK CSR100 kerana kedua2nya based pada PURE PA COOL COOL COOL




Jom sama2 kita kaji PLEASE




P/s : Mungkin TEAM R n D boleh mulakan Very Happy Rolling Eyes Rolling Eyes Very Happy
Back to top Go down
View user profile
raz4forex
Pro Trader
Pro Trader
avatar

Posts : 56
Equity USD : 64
Thanks : 4
Join date : 2009-04-28

PostSubject: Re: Volume Spread Analysis ( VSA )   Wed May 06, 2009 1:04 am

Betol tu masta JGV..sangat membantu kat turning point..kat mana2 dia nak revers.. lol!
Back to top Go down
View user profile
raz4forex
Pro Trader
Pro Trader
avatar

Posts : 56
Equity USD : 64
Thanks : 4
Join date : 2009-04-28

PostSubject: Re: Volume Spread Analysis ( VSA )   Wed May 06, 2009 1:33 am

Kawan2 boleh tengok kat TF15min VSA nie..rasenye ok kot..leh kesan pergerakkan awal..
Back to top Go down
View user profile
raz4forex
Pro Trader
Pro Trader
avatar

Posts : 56
Equity USD : 64
Thanks : 4
Join date : 2009-04-28

PostSubject: Re: Volume Spread Analysis ( VSA )   Wed May 06, 2009 1:36 am

Mcm mana nak upload Indi yerk..sape leh bantu?..
Back to top Go down
View user profile
raz4forex
Pro Trader
Pro Trader
avatar

Posts : 56
Equity USD : 64
Thanks : 4
Join date : 2009-04-28

PostSubject: Re: Volume Spread Analysis ( VSA )   Wed May 06, 2009 2:12 pm

nie ada analisis skit..tapi tak tau lah betol ke tak..den pon tak pandai lagi nak wat analisis..hanya cube jek..



emm..ada silap skit analisis yg belah kiri tue..rasenye SM membeli stok dengan banyak kat situ..sebeb volum tinggi tapi CS close kat bawah...
Back to top Go down
View user profile
raz4forex
Pro Trader
Pro Trader
avatar

Posts : 56
Equity USD : 64
Thanks : 4
Join date : 2009-04-28

PostSubject: Re: Volume Spread Analysis ( VSA )   Wed May 06, 2009 3:36 pm

haa..ni ad website cite pasal VSA nie..usha usha lah yerk..mana tau membantu..

http://emini-watch.com/free-stuff/volume-indicator/
Back to top Go down
View user profile
zerotech
High Skilled Trader
High Skilled Trader
avatar

Posts : 150
Equity USD : 2704
Thanks : 2
Join date : 2009-04-22
Location : Di Mana Kaki Ku Melangkah

PostSubject: Re: Volume Spread Analysis ( VSA )   Wed May 06, 2009 5:03 pm

adduuuiiihhhh... ni dah tahap dewa dewa dah ni... satu habuk pun den tak paham scratch scratch study study
Back to top Go down
View user profile http://zerotech-personal.blogspot.com
kg_boy
Normal Trader
Normal Trader
avatar

Posts : 34
Equity USD : 407
Thanks : 2
Join date : 2009-04-25
Age : 51
Location : penang..sebulan sekali berada di puchong

PostSubject: Re: Volume Spread Analysis ( VSA )   Wed May 06, 2009 11:30 pm

Salam...

Nak tanya pada TT sikit...rasanya isi awal Thread ni di ambil dari forum lain kan...
Apa salah nyer nyatakan dari mana dan siapa TT di forum tu...or minta kebenaran dulu...

Mungkin perkara ni kecil..tapi hargai ler ilmu dari yg menyumbang.
Back to top Go down
View user profile
raz4forex
Pro Trader
Pro Trader
avatar

Posts : 56
Equity USD : 64
Thanks : 4
Join date : 2009-04-28

PostSubject: Re: Volume Spread Analysis ( VSA )   Thu May 07, 2009 1:13 am

ya betol memang dari forum lain..sebab tu saya bentangkan disini..saya dah PM tuan tanah forum tu..dia pun kata VSA nie sesuai untuk CSR100..sebab tu saya ketengah kan di forum CSR100 nie..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Volume Spread Analysis ( VSA )   

Back to top Go down
 
Volume Spread Analysis ( VSA )
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Why most of the members want to spread negative thoughts??
» Can I know the total volume traded on 04.04.2012
» How to find issued share volume of each company
» Sri Lanka stocks up on Dialog; volume low on IMF warning
» Stock Market words - For the New Investors (Beginners)

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: FOREX :: PEMBANGUNAN TEKNIK FOREX-
Jump to: