Ruang Perbincangan Forex Anda
 
HomePORTALCalendarFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Salam semua... Secara rasmi atau tidak rasminya kami telah berpindah kerumah baru..Marilah beramai2 ke http://www.zoncsr100.com TQ.

Share | 
 

 Teknik Simple MA

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
Rosli Bin Zainal Abiddin
Normal Trader
Normal Trader
avatar

Posts : 46
Equity USD : 644
Thanks : 8
Join date : 2009-04-26
Age : 47
Location : Kuching,Sarawak

PostSubject: Teknik Simple MA   Mon Apr 27, 2009 12:08 am

Disini saya nak kongsikan teknik trade simple guna 2 Moving average sahaja.....mungkin ada yang dah tahu....mungkin ada yang belum tahu


1) Buka 1 chart kosong...kegemaran tuan-tuan
2) Hilangkan Grid pada chart tu


Masukan Moving Average 50 (linear weighted : close) warna ikut kesesuaian masing-masing
Masukan Moving average 7 (linear weighted : close) warna ikut kesesuai masing-masing
Tukarkan "chart candlestick" ke "line chart"

cara beroperasi;

Pertama sekali anda perhatikan dulu MA50....(uptrend atau downtrend)...kalau dia naik tu up la....kalau dia down tu kita downtrend la

Contoh:

1)Kalau "line chart" melintasi MA 50 (sebaiknya biar dia lintas @ cross 6pips - 10 pips untuk mengelak whipsaw) anda buka position buy atau sell bergantung pada trend

2) Biarkan "line chart" bergerak dalam profit ... dan akan diikuti oleh MA7 dari belakang melintasi @ cross MA50...ini menandakan trend semakin kuat


Untuk short term anda boleh take profit apabila "line chart" bersilang @ cross dengan MA7

Untuk long term anda boleh take profit apabila "line chart" bersilang dengan MA50


dibawah ini adalah contoh chart apabila siap disetting:

[img][/img]
Back to top Go down
View user profile
Rosli Bin Zainal Abiddin
Normal Trader
Normal Trader
avatar

Posts : 46
Equity USD : 644
Thanks : 8
Join date : 2009-04-26
Age : 47
Location : Kuching,Sarawak

PostSubject: Teknik Simple MA   Mon Apr 27, 2009 12:11 am

Lupa nak bagi tahu ........ cara ni boleh digunakan untuk TF15,M30,H1,H4...dan keatas
Back to top Go down
View user profile
Rosli Bin Zainal Abiddin
Normal Trader
Normal Trader
avatar

Posts : 46
Equity USD : 644
Thanks : 8
Join date : 2009-04-26
Age : 47
Location : Kuching,Sarawak

PostSubject: Re: Teknik Simple MA   Mon Apr 27, 2009 12:36 am

Nasihat pada yang baru nak berjinak dalam forex :


[/u]Dalam trade forex ni jangan jadi "Happy Trigger"....asal on PC dan platform jer terus nak buka post...tangan tu rasa gatal jer nak click mouse untuk open position...

Sebaiknya selepas anda on kan platform tu...relak dulu...perhatikan chart anda...(dalam 10 minit ka...sambil hisap rokok...tapi aku tak la suruh sahabat-sahabat merokok) adakah trend semasa berada pada PERMULAAN TREND...PERTENGAHAN TREND atau PENGHUJUNG TREND....

Rancang dulu bila masa sesuai untuk anda memasuki pasaran....masa terbaik adalah pada permulaan trend.....kalau penghujung trend tu silap masuk memang floating.....nasib tak baik hit stoploss......kalau MC lagi la tak baik..

Perancangan itu penting....cari dimana turning point sesuatu trend....jump in at the right moment....boleh meminimakan loss dan memaksimakan profit...

"Biar rugi tak trade dari rugi dalam trade"
Back to top Go down
View user profile
zerotech
High Skilled Trader
High Skilled Trader
avatar

Posts : 150
Equity USD : 2704
Thanks : 2
Join date : 2009-04-22
Location : Di Mana Kaki Ku Melangkah

PostSubject: Re: Teknik Simple MA   Mon Apr 27, 2009 5:49 pm

Rosli Bin Zainal Abiddin wrote:
Nasihat pada yang baru nak berjinak dalam forex :


[/u]Dalam trade forex ni jangan jadi "Happy Trigger"....asal on PC dan platform jer terus nak buka post...tangan tu rasa gatal jer nak click mouse untuk open position...

Sebaiknya selepas anda on kan platform tu...relak dulu...perhatikan chart anda...(dalam 10 minit ka...sambil hisap rokok...tapi aku tak la suruh sahabat-sahabat merokok) adakah trend semasa berada pada PERMULAAN TREND...PERTENGAHAN TREND atau PENGHUJUNG TREND....

Rancang dulu bila masa sesuai untuk anda memasuki pasaran....masa terbaik adalah pada permulaan trend.....kalau penghujung trend tu silap masuk memang floating.....nasib tak baik hit stoploss......kalau MC lagi la tak baik..

Perancangan itu penting....cari dimana turning point sesuatu trend....jump in at the right moment....boleh meminimakan loss dan memaksimakan profit...

"Biar rugi tak trade dari rugi dalam trade"

boleh bro rosli terang kan lebih detail mengenai PERMULAAN TREND...PERTENGAHAN TREND atau PENGHUJUNG TREND....
newbie nak tumpang belajor...
Back to top Go down
View user profile http://zerotech-personal.blogspot.com
Rosli Bin Zainal Abiddin
Normal Trader
Normal Trader
avatar

Posts : 46
Equity USD : 644
Thanks : 8
Join date : 2009-04-26
Age : 47
Location : Kuching,Sarawak

PostSubject: Re: Teknik Simple MA   Mon Apr 27, 2009 10:04 pm

Permulaan Trend:

Adalah satu turning point (major turning point) seperti di H1 atau H4 atau D1
Yang dikatakan permulaan trend @ turning point ni adalah apabila sesuatu trend mula beralih arah @ buat "U" Turn untuk melaksanakan trend yg bertentangan....

Contoh seperti: H4 GU......dari Uptrend ke downtrend....

Titik peralihan inilah yg penting...yg dinamakan turning point...

Masuk trade pada permulaan trend @ permulaan turning point boleh memaksimakan profit....

Pada pertengahan trend ( separuh perjalanan trend) pun ok juga tapi pastikan anda memasuki pasaran ketika price membuat projection....jangan masuk pasaran ketika price dalam retracement.

Penghujung Trend: ni bermaksud trend tu dah nak berakhir...bahay masuk pasaran time ni...sebaiknya tunggu sehingga pasaran membuat turning point semula untuk memulakan trend yang baru....

"Biar rugi tak trade dari rugi dalam trade"
Back to top Go down
View user profile
cipakuk
New Trader
New Trader


Posts : 5
Equity USD : 3
Thanks : 0
Join date : 2009-04-25

PostSubject: Re: Teknik Simple MA   Mon Apr 27, 2009 10:40 pm

Rosli Bin Zainal Abiddin wrote:
Permulaan Trend:

Adalah satu turning point (major turning point) seperti di H1 atau H4 atau D1
Yang dikatakan permulaan trend @ turning point ni adalah apabila sesuatu trend mula beralih arah @ buat "U" Turn untuk melaksanakan trend yg bertentangan....

Contoh seperti: H4 GU......dari Uptrend ke downtrend....

Titik peralihan inilah yg penting...yg dinamakan turning point...

Masuk trade pada permulaan trend @ permulaan turning point boleh memaksimakan profit....

Pada pertengahan trend ( separuh perjalanan trend) pun ok juga tapi pastikan anda memasuki pasaran ketika price membuat projection....jangan masuk pasaran ketika price dalam retracement.

Penghujung Trend: ni bermaksud trend tu dah nak berakhir...bahay masuk pasaran time ni...sebaiknya tunggu sehingga pasaran membuat turning point semula untuk memulakan trend yang baru....

"Biar rugi tak trade dari rugi dalam trade"




Terimakasih bro ats penerangan tsb, cuma klau boleh bro tambah skit lagi bagaimana bro mengenali permulaan, pertengahan dan penghujung trend. Semestinya bro menggunakan indi dan teknik2 tertentu, klau tak keberatan sudi kiranya bro share2 lah dengan kami para newb ni supaya kami masuk betul2 di awal trend dan bukannya di retracement, thanks bro
Back to top Go down
View user profile
zerotech
High Skilled Trader
High Skilled Trader
avatar

Posts : 150
Equity USD : 2704
Thanks : 2
Join date : 2009-04-22
Location : Di Mana Kaki Ku Melangkah

PostSubject: Re: Teknik Simple MA   Mon Apr 27, 2009 11:16 pm

Rosli Bin Zainal Abiddin wrote:
Permulaan Trend:

Adalah satu turning point (major turning point) seperti di H1 atau H4 atau D1
Yang dikatakan permulaan trend @ turning point ni adalah apabila sesuatu trend mula beralih arah @ buat "U" Turn untuk melaksanakan trend yg bertentangan....

Contoh seperti: H4 GU......dari Uptrend ke downtrend....

Titik peralihan inilah yg penting...yg dinamakan turning point...

Masuk trade pada permulaan trend @ permulaan turning point boleh memaksimakan profit....

Pada pertengahan trend ( separuh perjalanan trend) pun ok juga tapi pastikan anda memasuki pasaran ketika price membuat projection....jangan masuk pasaran ketika price dalam retracement.

Penghujung Trend: ni bermaksud trend tu dah nak berakhir...bahay masuk pasaran time ni...sebaiknya tunggu sehingga pasaran membuat turning point semula untuk memulakan trend yang baru....

"Biar rugi tak trade dari rugi dalam trade"

thanks bro.. n setuju dgn permintaan cipakuk...
kalau dapat di serta kan dgn chart nyer sekali lagi bagus gitu.... Very Happy Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://zerotech-personal.blogspot.com
Rosli Bin Zainal Abiddin
Normal Trader
Normal Trader
avatar

Posts : 46
Equity USD : 644
Thanks : 8
Join date : 2009-04-26
Age : 47
Location : Kuching,Sarawak

PostSubject: Re: Teknik Simple MA   Mon Apr 27, 2009 11:52 pm

Turning point ni saya kesan menggunakan indi "lee turning point"....dia ni hanya akan cross apabila price dah tak mampu lagi nak melonjak naik (OB) atau melonjak turun (OS).....kelebihan dia ..... dia tak akan cross selagi price ada momentum untuk naik atau turun,

Dia tak macam stochastic...selalunya kita nampak stochastik hanya menjalar diatas bila price terlebih OB.....dan menjalar dibawah bila price terlebih OS....

indi "LTP" ni akan terus open no limit selagi price ada momentum UP or Down.....

Best on H1,H4....dan seterusnya

kalau nak cuba hubungi aku di skype (lee7509)
Back to top Go down
View user profile
JGV100
Master Sifu
Master Sifu
avatar

Posts : 246
Equity USD : 4771
Thanks : 31
Join date : 2009-04-21

PostSubject: Re: Teknik Simple MA   Tue Apr 28, 2009 12:05 am

Rosli Bin Zainal Abiddin wrote:
Turning point ni saya kesan menggunakan indi "lee turning point"....dia ni hanya akan cross apabila price dah tak mampu lagi nak melonjak naik (OB) atau melonjak turun (OS).....kelebihan dia ..... dia tak akan cross selagi price ada momentum untuk naik atau turun,

Dia tak macam stochastic...selalunya kita nampak stochastik hanya menjalar diatas bila price terlebih OB.....dan menjalar dibawah bila price terlebih OS....

indi "LTP" ni akan terus open no limit selagi price ada momentum UP or Down.....

Best on H1,H4....dan seterusnya

kalau nak cuba hubungi aku di skype (lee7509)




MASTA..............kalau dapat di kongsikan indi "LTP" dan cara2 penggunaannya di sini lagi bagus dan saya dahului dgn ucapan Jutaan Terima Kasih. Saya pun teringin nak mempelajarinya COOL




JOM suburkan BUDAYA PERKONGSIAN ILMU & TRADERS HELPING TRADERS COOL





P/s : Selamat Datang & Menjadi Kerabat AHLI KELAB CSR100 untuk MASTA Rosli bin Zainal Abiddin Very Happy bounce bounce bounce Very Happy
Back to top Go down
View user profile
zerotech
High Skilled Trader
High Skilled Trader
avatar

Posts : 150
Equity USD : 2704
Thanks : 2
Join date : 2009-04-22
Location : Di Mana Kaki Ku Melangkah

PostSubject: Re: Teknik Simple MA   Tue Apr 28, 2009 12:55 am

sokong cakap bro jgv.. apalagi bro rosli sila la.. sila la.. Smile Smile
Back to top Go down
View user profile http://zerotech-personal.blogspot.com
brainn68
New Trader
New Trader
avatar

Posts : 10
Equity USD : 10
Thanks : 0
Join date : 2009-04-25

PostSubject: Re: Teknik Simple MA   Tue Apr 28, 2009 6:57 am

welkam bro... thanks for sharing...
Back to top Go down
View user profile
sputra
Power Trader
Power Trader
avatar

Posts : 85
Equity USD : 1996
Thanks : 6
Join date : 2009-04-22
Age : 41
Location : Langkawi

PostSubject: Re: Teknik Simple MA   Tue Apr 28, 2009 10:42 am

Adakah teknik ini yang masta rosli guna utk buat profit 150% dalam masa 3 hari tempohari.. kalau ya , Wah!! saya pun nak cuba lah.. bounce

Ya lah masta, indi LTP tu dengar dari sifatnya memang amat berguna utk semua traders.. upload la kat sini jika tak jadi kesukaran buat masta rosli
PLEASE

L.T.P?? hmm.. ini sempena nama masta ker?..
THINKINGGG
Back to top Go down
View user profile
ThePorter
High Skilled Trader
High Skilled Trader
avatar

Posts : 133
Equity USD : 2170
Thanks : 4
Join date : 2009-04-22

PostSubject: Re: Teknik Simple MA   Tue Apr 28, 2009 11:32 am

Saya pun berminat...... ble la citer ngan lbih lanjut kat ruangan ni...

COOL COOL

_________________
Back to top Go down
View user profile
Rosli Bin Zainal Abiddin
Normal Trader
Normal Trader
avatar

Posts : 46
Equity USD : 644
Thanks : 8
Join date : 2009-04-26
Age : 47
Location : Kuching,Sarawak

PostSubject: Re: Teknik Simple MA   Tue Apr 28, 2009 1:52 pm

Kalau boleh memang aku nak letak kat sini .... dan senang untuk ahli-ahli download....tapi cara nak letak tu aku tak pandai......ni kena tanya Tuan Tanah di sini dulu
Back to top Go down
View user profile
SambaFX
Moderator
Moderator
avatar

Posts : 54
Equity USD : 638
Thanks : 7
Join date : 2009-04-21
Age : 45
Location : negeri atas angin

PostSubject: Re: Teknik Simple MA   Tue Apr 28, 2009 5:02 pm

waaaaaaaa..... ini sudah bagus


bertambah lagi ilmu porek aku


TQ masta


nanti saya coba cobaan
Back to top Go down
View user profile
zerotech
High Skilled Trader
High Skilled Trader
avatar

Posts : 150
Equity USD : 2704
Thanks : 2
Join date : 2009-04-22
Location : Di Mana Kaki Ku Melangkah

PostSubject: Re: Teknik Simple MA   Tue Apr 28, 2009 6:32 pm

ye la.. mcm mana nak letak ek... template pun tak nampak ni... macam mana ek
Back to top Go down
View user profile http://zerotech-personal.blogspot.com
ThePorter
High Skilled Trader
High Skilled Trader
avatar

Posts : 133
Equity USD : 2170
Thanks : 4
Join date : 2009-04-22

PostSubject: Re: Teknik Simple MA   Tue Apr 28, 2009 7:45 pm

Tuan Admin yang mulia...mcm mane nak letak ni.....da x sabar rase nyer nak mencoba....tunjuk ajar ku sifu.....
Very Happy Very Happy

_________________
Back to top Go down
View user profile
Rampage
New Trader
New Trader


Posts : 2
Equity USD : 2
Thanks : 0
Join date : 2009-04-25

PostSubject: Re: Teknik Simple MA   Tue Apr 28, 2009 8:07 pm

..waa ni da bagus da bole detect awal turning point
harap TT dapat meneruskan perbincangan ini.. Very Happy Very Happy


p/s..Bro nie pencipta LEE SISTEM di NG ke..?
Back to top Go down
View user profile
Rosli Bin Zainal Abiddin
Normal Trader
Normal Trader
avatar

Posts : 46
Equity USD : 644
Thanks : 8
Join date : 2009-04-26
Age : 47
Location : Kuching,Sarawak

PostSubject: Re: Teknik Simple MA   Tue Apr 28, 2009 8:50 pm

Rampage wrote:
..waa ni da bagus da bole detect awal turning point
harap TT dapat meneruskan perbincangan ini.. Very Happy Very Happy


p/s..Bro nie pencipta LEE SISTEM di NG ke..?

Aku ler tu........ Very Happy
Back to top Go down
View user profile
cipakuk
New Trader
New Trader


Posts : 5
Equity USD : 3
Thanks : 0
Join date : 2009-04-25

PostSubject: Re: Teknik Simple MA   Tue Apr 28, 2009 11:07 pm

Salam semua...

Semalam aku dh sedut LTP sistem ni kt skype, bro rosli bagi...pg tadi aku try kat demo...fuhh ! Mmg hebat, 11 trade constant no loss...tapi aku scalp tf5m ja..tp 10 - 15 pip..aku ada combine dgn 1 lg indicator...2/3 hari lg jalan kat live lak
Back to top Go down
View user profile
iman_jb
New Trader
New Trader


Posts : 5
Equity USD : 5
Thanks : 0
Join date : 2009-04-29

PostSubject: Re: Teknik Simple MA   Wed Apr 29, 2009 3:11 am

hai semua dah tido ke?
awal lagi Evil or Very Mad
Back to top Go down
View user profile
iman_jb
New Trader
New Trader


Posts : 5
Equity USD : 5
Thanks : 0
Join date : 2009-04-29

PostSubject: Re: Teknik Simple MA   Wed Apr 29, 2009 3:13 am

aku nak belajar MA siapa boleh ajar aku....
Back to top Go down
View user profile
iman_jb
New Trader
New Trader


Posts : 5
Equity USD : 5
Thanks : 0
Join date : 2009-04-29

PostSubject: Re: Teknik Simple MA   Wed Apr 29, 2009 3:14 am

haloo korang tak memorek ke..........
Back to top Go down
View user profile
iman_jb
New Trader
New Trader


Posts : 5
Equity USD : 5
Thanks : 0
Join date : 2009-04-29

PostSubject: Re: Teknik Simple MA   Wed Apr 29, 2009 3:14 am

takan dah tido semua......
Back to top Go down
View user profile
saigonz
New Trader
New Trader
avatar

Posts : 6
Equity USD : 6
Thanks : 0
Join date : 2009-04-26

PostSubject: Re: Teknik Simple MA   Thu Apr 30, 2009 1:11 am

wah.. mcm bagus teknik ni. bleh blajar nanti ni.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Teknik Simple MA   

Back to top Go down
 
Teknik Simple MA
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Simple Moving Average (SMA)
» Simple approach to portfolio diversification and investment returns
» Simple Tool for simple traders to earn Simply profits
» How to calculate stock price using intrinsic value method
» A very simple question about BUKI ?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: FOREX :: PEMBANGUNAN TEKNIK FOREX-
Jump to: