Ruang Perbincangan Forex Anda
 
HomePORTALCalendarFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Salam semua... Secara rasmi atau tidak rasminya kami telah berpindah kerumah baru..Marilah beramai2 ke http://www.zoncsr100.com TQ.

Share | 
 

 Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
sputra
Power Trader
Power Trader
avatar

Posts : 85
Equity USD : 1996
Thanks : 6
Join date : 2009-04-22
Age : 41
Location : Langkawi

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Thu May 21, 2009 7:04 am

Harimau_kumbang wrote:
Aku lak skg trade pkai FA ngan TA..
Skg, main key ialah TA.. coz FA hanye sementara effect.. tp kekadang, x der effect gak.. kalo layan swing.. abaikan FA..

Ko jangan rimau, FA tak boleh diperkecilkan kekuatan nya..

Setiap major trend itu digerakkan oleh news.. mmg lepas news tu ko nampak impact/spike dia kecik aje, tapi sehari/seminggu lepas tu apa jadi.. price akan follow jugak arah news tu..

Cara baca news juga lain, bukannya buka forex factory dan tgk report (bertambah baik/teruk) lepas tu boleh trade..(ini yang aku dok buat sebelum ni) tapi ada analisa dan comparison dgn negara lain dahulu baru boleh tahu kemana arah matawang tu nak pergi..

tips- bila matawang USD turun, automatik matawang GBP akan naik dan sebaliknya.

Aku pun masih pening2 lagi dgn news ni.. dok blaja lagi.. masih try and error. Tu kengkadang tu aku kata market akan turun tapi tiba2 price naik.. tapi besok/seminggu lepas tu price turun gila2 tak hingat punya.. ye la, tak sampai setaun jagung pun lagi..setaun ladang jagung lagi Insyaallah katam kot...
goldmedal
Back to top Go down
View user profile
ThePorter
High Skilled Trader
High Skilled Trader
avatar

Posts : 133
Equity USD : 2170
Thanks : 4
Join date : 2009-04-22

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Sun May 24, 2009 12:06 am

sputra wrote:
Harimau_kumbang wrote:
Aku lak skg trade pkai FA ngan TA..
Skg, main key ialah TA.. coz FA hanye sementara effect.. tp kekadang, x der effect gak.. kalo layan swing.. abaikan FA..

Ko jangan rimau, FA tak boleh diperkecilkan kekuatan nya..

Setiap major trend itu digerakkan oleh news.. mmg lepas news tu ko nampak impact/spike dia kecik aje, tapi sehari/seminggu lepas tu apa jadi.. price akan follow jugak arah news tu..

Cara baca news juga lain, bukannya buka forex factory dan tgk report (bertambah baik/teruk) lepas tu boleh trade..(ini yang aku dok buat sebelum ni) tapi ada analisa dan comparison dgn negara lain dahulu baru boleh tahu kemana arah matawang tu nak pergi..

tips- bila matawang USD turun, automatik matawang GBP akan naik dan sebaliknya.

Aku pun masih pening2 lagi dgn news ni.. dok blaja lagi.. masih try and error. Tu kengkadang tu aku kata market akan turun tapi tiba2 price naik.. tapi besok/seminggu lepas tu price turun gila2 tak hingat punya.. ye la, tak sampai setaun jagung pun lagi..setaun ladang jagung lagi Insyaallah katam kot...
goldmedal


btul laaa....sye skong pendapt bro sputra....mmg mcm tu la kesan nye news...tpi masalh nye pade sye....kiter x tau mcm mne nak tntukan arah price selepas news, kerana sye kurang ilmu nak buat analisis tentang sesuatu news seblum news tu kluar...mgkin pakar2 news dlam dan luar rumah ni boleh mmbantu....mgkin ramai newbie kat dlam ni berminat nak blajar pasal teknik news niii....

PLEASE PLEASE

Note: please klik "Thanks" jika anda bersetuju....(yg ikon + sebelah kanan tuu....)hehehee....

_________________
Back to top Go down
View user profile
 
Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2
 Similar topics
-
» Pathfinder Economic Flash: Does Sri Lanka’s Growth Model Need Fundamental Correction?
» JOHN KEELLS PLC (JKL)
» Supreme Court refuses six FR petitions on Revival Bill
» Kuwait Energy»: Security is a fundamental problem facing projects in Iraq
» Sri Lanka's Serendib Stockbrokers in fundamental research push

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: FOREX :: FOREX GENERAL DISCUSSION-
Jump to: