Ruang Perbincangan Forex Anda
 
HomePORTALCalendarFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Salam semua... Secara rasmi atau tidak rasminya kami telah berpindah kerumah baru..Marilah beramai2 ke http://www.zoncsr100.com TQ.

Share | 
 

 Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
Rosli Bin Zainal Abiddin
Normal Trader
Normal Trader
avatar

Posts : 46
Equity USD : 644
Thanks : 8
Join date : 2009-04-26
Age : 47
Location : Kuching,Sarawak

PostSubject: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Sun Apr 26, 2009 9:08 pm

Ramai trader yang menumpukan pada fundamental analisis dan ramai juga yang menumpukan pada teknikal analisis....Jadi persoalannya sekarang yang mana satukah yang memainkan peranan untuk kejayaan trader dalam trade....Boleh kah kita tumpukan hanya pada fundamental analisis..atau ....hanya pada teknikal analisis....atau perlukan keduanya sekali
Back to top Go down
View user profile
gym_midas
Moderator
Moderator
avatar

Posts : 61
Equity USD : 606
Thanks : 3
Join date : 2009-04-21
Location : BATU PAHAT

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Sun Apr 26, 2009 9:32 pm

Rosli Bin Zainal Abiddin wrote:
Ramai trader yang menumpukan pada fundamental analisis dan ramai juga yang menumpukan pada teknikal analisis....Jadi persoalannya sekarang yang mana satukah yang memainkan peranan untuk kejayaan trader dalam trade....Boleh kah kita tumpukan hanya pada fundamental analisis..atau ....hanya pada teknikal analisis....atau perlukan keduanya sekali



saya menggunakan sepenuhnya teknikal analisis dlm trade..........saya cuma mengelakkan untuk open post di waktu news merah di FF.........itu je.........rasanya itu bukan fundamental analysis.....

ingin jugak belajar tentang fundamental analisis ini..... THINKINGGG THINKINGGG

_________________
to break a prison in me
Back to top Go down
View user profile http://gymmidas.blogspot.com/
abangG
Moderator
Moderator
avatar

Posts : 91
Equity USD : 1999
Thanks : 2
Join date : 2009-04-21

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Sun Apr 26, 2009 9:38 pm

Sama jgk dgn sye.... selalu gunakan TA..

Ilmu FA saya blum lengkap

Kadang2 nak blajo jgk gunakan FA sbb jika kedua-dua TA dan FA dapat di gabungkan tentunye kite lebih pasti arah market. Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://www.studyalongthepip.blogspot.com
Rosli Bin Zainal Abiddin
Normal Trader
Normal Trader
avatar

Posts : 46
Equity USD : 644
Thanks : 8
Join date : 2009-04-26
Age : 47
Location : Kuching,Sarawak

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Sun Apr 26, 2009 9:42 pm

Pada pendapat saya secara peribadi...

Teknikal analisis lebih berkesan berbanding fundamental analisis :

Fundamental :

Secara asasnya anda hanya tahu lonjakan harga (samada menaik atau menurun) pada sesuatu nilai matawang yang berkaitan......

[b]Teknikal:


Anda akan lebih pinpoint untuk memasuki pasaran.....samada anda terlalu cepat atau terlewat....teknikal dapat menentukan...

Samada anda memasuki pasaran pada awal turning point...pertengahan trend...atau penghujung trend....analisis teknikal banyak memainkan peranan

Back to top Go down
View user profile
sputra
Power Trader
Power Trader
avatar

Posts : 85
Equity USD : 1996
Thanks : 6
Join date : 2009-04-22
Age : 41
Location : Langkawi

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Mon Apr 27, 2009 1:02 pm

Rosli Bin Zainal Abiddin wrote:
Pada pendapat saya secara peribadi...

Teknikal analisis lebih berkesan berbanding fundamental analisis :

Fundamental :

Secara asasnya anda hanya tahu lonjakan harga (samada menaik atau menurun) pada sesuatu nilai matawang yang berkaitan......

[b]Teknikal:


Anda akan lebih pinpoint untuk memasuki pasaran.....samada anda terlalu cepat atau terlewat....teknikal dapat menentukan...

Samada anda memasuki pasaran pada awal turning point...pertengahan trend...atau penghujung trend....analisis teknikal banyak memainkan peranan


Ini bukan sebarang member ni.. ini masta dah ni.. Very Happy
Apq khabar Masta Rosli... (tiga hari buat 150% popit.. fuhh....) Mad Mad Laughing
Back to top Go down
View user profile
ThePorter
High Skilled Trader
High Skilled Trader
avatar

Posts : 133
Equity USD : 2170
Thanks : 4
Join date : 2009-04-22

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Mon Apr 27, 2009 8:14 pm

YKER STU HARI 150%...master niii.....

_________________
Back to top Go down
View user profile
Harimau_kumbang
New Trader
New Trader
avatar

Posts : 8
Equity USD : 42
Thanks : 0
Join date : 2009-04-23
Age : 35

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Thu Apr 30, 2009 1:09 am

Aku lak skg trade pkai FA ngan TA..
Skg, main key ialah TA.. coz FA hanye sementara effect.. tp kekadang, x der effect gak.. kalo layan swing.. abaikan FA..
Back to top Go down
View user profile
Speedup
Moderator
Moderator
avatar

Posts : 38
Equity USD : 244
Thanks : 2
Join date : 2009-04-21

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Mon May 04, 2009 7:20 pm

Harimau_kumbang wrote:
Aku lak skg trade pkai FA ngan TA..
Skg, main key ialah TA.. coz FA hanye sementara effect.. tp kekadang, x der effect gak.. kalo layan swing.. abaikan FA..

Aku setuju ngan Rimau..... Basketball
Back to top Go down
View user profile
raz4forex
Pro Trader
Pro Trader
avatar

Posts : 56
Equity USD : 64
Thanks : 4
Join date : 2009-04-28

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Wed May 06, 2009 12:52 am

kalau masta rimau yg keluarkan kata2 mcm tue..aku memang setuju sesangat..aku tabik kat dia nie... HELLO
Back to top Go down
View user profile
Rosli Bin Zainal Abiddin
Normal Trader
Normal Trader
avatar

Posts : 46
Equity USD : 644
Thanks : 8
Join date : 2009-04-26
Age : 47
Location : Kuching,Sarawak

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Wed May 06, 2009 12:54 am

Salam pada trader-trader semua..:

Hampir 4 tahun aku terlibat dalam forex..perkara yg paling aku tak setuju apabila perkataan "GERENTI 100% BOLEH BUAT DUIT" digunakan dalam menjual sistem atau indicator atau EA...

Tapi baru - baru ini tahap tak percaya aku pada perkataan "GERENTI 100% BOLEH BUAT DUIT" ni tergugat juga.

Seorang mamat yg very-very-very low profile telah membuktikan pada aku bahawa "GERENTI 100% BOLEH BUAT DUIT" dengan forex ni sebenarnya wujud.

Dia telah menunjukan bahawa dia telah menemui satu teknik @ kunci keuntungan forex ...dia telah menunjukan secara live, dia boleh trade dalam apa saja keadaan market....dengan indi atau naked chart (tanpa horizontal line atau trend line)....mengikut trend atau melawan trend....boleh trade dgn candle,linechart atau bar chart......yg pasti dia tetap profit.. dan bab yang paling pelik dia mampu profit walau pun chart tu dah dihilangkan (candle ditukar ke warna hitam).......

Tapi sayangnya aku tak dapat nak belajar dengan mamat tu.......sebab kos dia tinggi RM3K....hehehehehehehe
Back to top Go down
View user profile
JGV100
Master Sifu
Master Sifu
avatar

Posts : 246
Equity USD : 4771
Thanks : 31
Join date : 2009-04-21

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Wed May 06, 2009 1:14 am

Rosli Bin Zainal Abiddin wrote:
Salam pada trader-trader semua..:

Hampir 4 tahun aku terlibat dalam forex..perkara yg paling aku tak setuju apabila perkataan "GERENTI 100% BOLEH BUAT DUIT" digunakan dalam menjual sistem atau indicator atau EA...

Tapi baru - baru ini tahap tak percaya aku pada perkataan "GERENTI 100% BOLEH BUAT DUIT" ni tergugat juga.

Seorang mamat yg very-very-very low profile telah membuktikan pada aku bahawa "GERENTI 100% BOLEH BUAT DUIT" dengan forex ni sebenarnya wujud.

Dia telah menunjukan bahawa dia telah menemui satu teknik @ kunci keuntungan forex ...dia telah menunjukan secara live, dia boleh trade dalam apa saja keadaan market....dengan indi atau naked chart (tanpa horizontal line atau trend line)....mengikut trend atau melawan trend....boleh trade dgn candle,linechart atau bar chart......yg pasti dia tetap profit.. dan bab yang paling pelik dia mampu profit walau pun chart tu dah dihilangkan (candle ditukar ke warna hitam).......

Tapi sayangnya aku tak dapat nak belajar dengan mamat tu.......sebab kos dia tinggi RM3K....hehehehehehehe




WOW hebat betul orang tu MASTA ........"GERENTI 100% BOLEH BUAT DUIT" COOL COOL COOL



Saya nak belajarlah ...........kalau ada gerenti 100% PLEASE



RM 3K apa ade hal ......modal sekali aja.....pastu GERENTI 100% BOLEH BUAT DUIT HELLO



P/s : Kalau AHLI KELAB ada 100 orang, kita kongsi ramai2......seorang keluar RM 30 aja......Pastu Gerenti 100% Boleh Buat Duit , tak nak ke? THINKINGGG
Back to top Go down
View user profile
raz4forex
Pro Trader
Pro Trader
avatar

Posts : 56
Equity USD : 64
Thanks : 4
Join date : 2009-04-28

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Wed May 06, 2009 1:59 am

aik..mcm teknik mata hati jek nie..huhuhuhu.. THINKINGGG
Back to top Go down
View user profile
zerotech
High Skilled Trader
High Skilled Trader
avatar

Posts : 150
Equity USD : 2704
Thanks : 2
Join date : 2009-04-22
Location : Di Mana Kaki Ku Melangkah

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Wed May 06, 2009 2:06 am

THINKINGGG THINKINGGG THINKINGGG
Back to top Go down
View user profile http://zerotech-personal.blogspot.com
ThePorter
High Skilled Trader
High Skilled Trader
avatar

Posts : 133
Equity USD : 2170
Thanks : 4
Join date : 2009-04-22

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Wed May 06, 2009 2:39 am

itu mcm kelas yg master aku selalu ungkapkan jerk.....
THINKINGGG THINKINGGG

_________________
Back to top Go down
View user profile
gym_midas
Moderator
Moderator
avatar

Posts : 61
Equity USD : 606
Thanks : 3
Join date : 2009-04-21
Location : BATU PAHAT

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Wed May 06, 2009 8:48 am

Rosli Bin Zainal Abiddin wrote:
Salam pada trader-trader semua..:

Hampir 4 tahun aku terlibat dalam forex..perkara yg paling aku tak setuju apabila perkataan "GERENTI 100% BOLEH BUAT DUIT" digunakan dalam menjual sistem atau indicator atau EA...

Tapi baru - baru ini tahap tak percaya aku pada perkataan "GERENTI 100% BOLEH BUAT DUIT" ni tergugat juga.

Seorang mamat yg very-very-very low profile telah membuktikan pada aku bahawa "GERENTI 100% BOLEH BUAT DUIT" dengan forex ni sebenarnya wujud.

Dia telah menunjukan bahawa dia telah menemui satu teknik @ kunci keuntungan forex ...dia telah menunjukan secara live, dia boleh trade dalam apa saja keadaan market....dengan indi atau naked chart (tanpa horizontal line atau trend line)....mengikut trend atau melawan trend....boleh trade dgn candle,linechart atau bar chart......yg pasti dia tetap profit.. dan bab yang paling pelik dia mampu profit walau pun chart tu dah dihilangkan (candle ditukar ke warna hitam).......

Tapi sayangnya aku tak dapat nak belajar dengan mamat tu.......sebab kos dia tinggi RM3K....hehehehehehehe



Tak mahal tu setakat RM3K..........sebab disertai dengan GERENTI 100%......kat mana dan dimana boleh saya sertai kelas ini........... moneyyy



wahhhh... kalau mcm ni aku pn nak.... ye lah... keluar modal 3k.... tp dah gerenti untung.... mmg sure popit... apa nk takut.... 2 / 3 hari balik lah modal tu
hehehehe..... Basketball bounce bounce Basketball

_________________
to break a prison in me
Back to top Go down
View user profile http://gymmidas.blogspot.com/
saigonz
New Trader
New Trader
avatar

Posts : 6
Equity USD : 6
Thanks : 0
Join date : 2009-04-26

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Wed May 06, 2009 6:20 pm

klu wat fund utk dptkan ilmu ni pun cantik gak.. (makanbbq)
Back to top Go down
View user profile
raz4forex
Pro Trader
Pro Trader
avatar

Posts : 56
Equity USD : 64
Thanks : 4
Join date : 2009-04-28

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Thu May 07, 2009 11:57 am

hehehehe..orite..ada cadangan..anto sorang yg betol2 nak belajo..kongsi reramai..lepastu lepas abis belajo..dia jadi cikgu kita plak..sebab kita dah anto dia belajo..balik kene ajo lakz..huhuhuh.. THINKINGGG
Back to top Go down
View user profile
Speedup
Moderator
Moderator
avatar

Posts : 38
Equity USD : 244
Thanks : 2
Join date : 2009-04-21

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Thu May 07, 2009 12:52 pm

raz4forex wrote:
hehehehe..orite..ada cadangan..anto sorang yg betol2 nak belajo..kongsi reramai..lepastu lepas abis belajo..dia jadi cikgu kita plak..sebab kita dah anto dia belajo..balik kene ajo lakz..huhuhuh.. THINKINGGG

Aku setuju... 100% huhh.. idea baik tu.. kita hantar BroJGV ker sebagai tanda penghormatan kita kat Pengasas CSR100... dan tengok dari kemampuan dan commitment beliau pada kita selama ni... mantap Laughing

KALAU BOSS TAK NAK...... AKU MAU JER moneyyy
Back to top Go down
View user profile
JGV100
Master Sifu
Master Sifu
avatar

Posts : 246
Equity USD : 4771
Thanks : 31
Join date : 2009-04-21

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Thu May 07, 2009 10:58 pm

Speedup wrote:
raz4forex wrote:
hehehehe..orite..ada cadangan..anto sorang yg betol2 nak belajo..kongsi reramai..lepastu lepas abis belajo..dia jadi cikgu kita plak..sebab kita dah anto dia belajo..balik kene ajo lakz..huhuhuh.. THINKINGGG

Aku setuju... 100% huhh.. idea baik tu.. kita hantar BroJGV ker sebagai tanda penghormatan kita kat Pengasas CSR100... dan tengok dari kemampuan dan commitment beliau pada kita selama ni... mantap Laughing

KALAU BOSS TAK NAK...... AKU MAU JER moneyyy





Satu idea dan cadangan yang boleh di bincangkan. Sekiranya TEKNIK ini benar2 "GERENTI 100% BOLEH BUAT DUIT" mmgn patut untuk kita semua mempelajarinya. Tujuan kita Trading Forex pun sebab nak buat DUIT kan moneyyy moneyyy moneyyy



Cuma adakah benar atau tidak dakwaan "GERENTI 100% BOLEH BUAT DUIT" tu. Mungkin MASTA LEE boleh memberikan INFO lanjut & pandangan beliau ttgn perkara ini. Mana yang BAIK saya akan sentiasa memberi sokongan. TQVM COOL



P/s : Elok di hantar Tuan Presiden kita.........beliau adalah seorang Full Time Trader atau kita hantar aja MASTA LEE........mungkin beliau berada di lokasi yang terdekat dengan SIFU "Gerenti 100% Boleh Buat Duit" .... Peace Very Happy
Back to top Go down
View user profile
SambaFX
Moderator
Moderator
avatar

Posts : 54
Equity USD : 638
Thanks : 7
Join date : 2009-04-21
Age : 45
Location : negeri atas angin

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Fri May 08, 2009 12:21 am

waaaaaaaa....... affraid affraid




best nih... gerenti untung..... 3 hari balik modal lerrrrr 3k tu moneyyy moneyyy bounce bounce



mana boley dapat ?? THINKINGGG THINKINGGG
Back to top Go down
View user profile
SambaFX
Moderator
Moderator
avatar

Posts : 54
Equity USD : 638
Thanks : 7
Join date : 2009-04-21
Age : 45
Location : negeri atas angin

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Sat May 09, 2009 8:19 am

Saya rasa masta rosli dah belajo ni THINKINGGG THINKINGGG

Apa kata masta rosli ajor rakan rakan dlm kelab ni secara percuma PLEASE PLEASE
alaaa apa lah sangat perkongsian ilmu. Takkan nk berkira kot ngn kenkwn....hehehe

TEKNIK CSR100 yang berharga RM 20K ( 3K pound sterling ) ni pn sifu JGV100 ajo percuma (a++++) (a++++)



So apa lah sgt bg masta rosli RM 3K tu.....kn masta dah salu untung.....hehehehe



Ajo kenkwn secara pree ni berkat tau..... untung berganda nti masta rosli.... hehehe

(minum111) (minum111) (makanbbq) (makanbbq)
Back to top Go down
View user profile
ThePorter
High Skilled Trader
High Skilled Trader
avatar

Posts : 133
Equity USD : 2170
Thanks : 4
Join date : 2009-04-22

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Mon May 11, 2009 6:43 pm

CADANGAN.... DISOKONG SEPENUH NYER......
COOL COOL

_________________
Back to top Go down
View user profile
zerotech
High Skilled Trader
High Skilled Trader
avatar

Posts : 150
Equity USD : 2704
Thanks : 2
Join date : 2009-04-22
Location : Di Mana Kaki Ku Melangkah

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Mon May 11, 2009 10:41 pm

zero pun sokong king

_________________
Back to top Go down
View user profile http://zerotech-personal.blogspot.com
SambaFX
Moderator
Moderator
avatar

Posts : 54
Equity USD : 638
Thanks : 7
Join date : 2009-04-21
Age : 45
Location : negeri atas angin

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Tue May 12, 2009 1:16 am

perghhhhh... masing masing tayang body... eh tayang siggy COOL COOL

jeles lak aku BIGCRY BIGCRY BIGCRY BIGCRY

(a++++) (a++++) (a++++) (a++++)



Abang aji..... nak jugakkkkkkkkkk PLEASE PLEASE PLEASE


bounce bounce bounce Basketball Basketball Basketball cheers cheers
Back to top Go down
View user profile
ThePorter
High Skilled Trader
High Skilled Trader
avatar

Posts : 133
Equity USD : 2170
Thanks : 4
Join date : 2009-04-22

PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   Thu May 14, 2009 2:48 pm

SambaFX wrote:
perghhhhh... masing masing tayang body... eh tayang siggy COOL COOL

jeles lak aku BIGCRY BIGCRY BIGCRY BIGCRY

(a++++) (a++++) (a++++) (a++++)



Abang aji..... nak jugakkkkkkkkkk PLEASE PLEASE PLEASE


bounce bounce bounce Basketball Basketball Basketball cheers cheers

baru world....... COOL

_________________
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade   

Back to top Go down
 
Sejauh mana Fundamental & teknikal memainkan peranan dalam sesuatu trade
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Pathfinder Economic Flash: Does Sri Lanka’s Growth Model Need Fundamental Correction?
» JOHN KEELLS PLC (JKL)
» Supreme Court refuses six FR petitions on Revival Bill
» Kuwait Energy»: Security is a fundamental problem facing projects in Iraq
» Sri Lanka's Serendib Stockbrokers in fundamental research push

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: FOREX :: FOREX GENERAL DISCUSSION-
Jump to: